logo

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Kirsten gaat de komende tijd actief aan de slag bij Maeykehiem. De organisatie verstuurde er zelfs een persbericht over. 

 

Maeykehiem gaat samenwerken met orthopedagoog Kirsten Munsterman, een van de grondleggers van het LACCS-programma, dat veel wordt gebruikt in de zorg voor mensen met ernstig meervoudige beperking. Kirsten komt als interim behandelaar werken bij de Friese organisatie en gebruikt die ervaring om het programma door te ontwikkelen.

“We zijn dolblij dat zo’n prominent als Kirsten Munsterman ons via deze intensieve samenwerking komt versterken”, zegt Trijn van der Meulen, bestuurder van Maeykehiem. “Cliënten gaan daar baat bij hebben. Door haar eigen inzet en expertise, maar ook omdat aanvullend trainingen worden gegeven door haar bureau, om flink wat collega’s in dit programma te bekwamen.”

Goed leven

Het LACCS-programma heeft de afgelopen vijf jaar veel opgang gemaakt en is gericht op een goed leven nastreven voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. Daarvoor moet je aandacht hebben voor vijf gebieden: lichamelijk welzijn, alertheid, contact, communicatie en stimulerende tijdsbesteding (LACCS). Kisten: “We gaan na in hoeverre het goed voor elkaar is op alle vijf de gebieden. Op basis van die beoordeling weten we waar verbeteringen nodig zijn. Bijvoorbeeld: iemand is altijd slaperig in de middag. Hoe komt dat? Heeft het een lichamelijke oorzaak, is er veel leuks gedaan in de ochtend, of is de dag zo saai dat je indut? En vinden we het oké dat iemand elke middag zit te dutten? Door op die manier naar cliënten en hun gedrag te kijken, krijg je zicht op wat er zou moeten veranderen.”

Kwaliteit en deskundigheid

Munsterman is orthopedagoog en GZ-psycholoog. Ze geeft al 20 jaar veel training en helpt bij het implementeren van het programma in organisaties. Ze kijkt er naar uit daarnaast weer direct in de praktijk aan de slag te gaan en op basis daarvan het programma verder te voeden. “Dit werk is echt mijn passie. Je moet heel klein kunnen kijken en daarvan kunnen genieten. Ik houd van die puzzels en van mensen.”

Voor Van der Meulen past het in de koers die de organisatie vaart. Focus op kwaliteit van leven en zorg, door onder andere scholing en deskundigheid aan de praktijk te koppelen. Zo worden er al meerdere jaren leerlingen van de praktijkroutes van Friesland College en NHL Stenden bij Maeykehiem opgeleid.

Over Maeykehiem

Stichting Maeykehiem is dé partner voor mensen met een verstandelijke beperking in Zuidwest-Friesland die ondersteuning, begeleiding en/of behandeling nodig hebben. Maeykehiem biedt huisvesting, woonbegeleiding, werkmogelijkheden, dagbesteding en helpt bij een zinvolle invulling van de vrije tijd. Kortom, bij alles wat nodig is om ‘zo normaal mogelijk en zo bijzonder als nodig’ te kunnen leven en onderdeel te zijn van de samenleving. Maeykehiem heeft op dit moment locaties in Sint Nicolaasga, Langweer, Sneek en Balk - en biedt in samenwerking met diverse partners wonen en werken aan in de wijk. Maeykehiem heeft de intentie om de komende jaren de dienstverlening verder uit te breiden binnen de regio Zuidwest-Friesland.

Alle 16 deelnemers die in april 2017 van start gingen met onze MBO-opleiding, hebben deze opleiding in december succesvol afgerond. Gefeliciteerd!

LACCSwaaier 2017Onze populaire LACCS-waaier is vernieuwd! Sinds deze week kun je de nieuwe waaier bestellen via onze webshop. De waaier kost € 7,50 per stuk. 

De nieuwe waaier sluit naadloos aan op ons boek Koffie met een koekje. De belangrijkste onderdelen van het LACCS-programma komen overzichtelijk langs: de ontwikkelingsfasen, de LACCS-gebieden en LACCS-waarden, het ontwikkelingsfasen-gesprek en het goed-leven-gesprek. Hij is iets groter, dikker én completer dan de vorige. 

De waaier is een handig hulpmiddel op de werkvloer. Gemaakt van stevig karton met een robuuste ring. Een must voor iedereen die met het LACCS-programma werkt!

 

coverboekEindelijk ligt hij er dan: hét boek over het LACCS-programma. Vandaag, op 10 maart,  reikten we tijdens een feestelijke bijeenkomst de eerste exemplaren van 'Koffie met een koekje' uit. 

Morgen kun jij het verschil maken. Dat is de insteek van ons boek. Een goed leven voor mensen met ernstige beperkingen is zoveel méér dan koffie met een koekje. En jij als begeleider (of leerkracht, gedragskundige, ...) speelt daarin een belangrijke rol. We hebben dit boek geschreven om je te inspireren. Om je handvatten te geven om daadwerkelijk het verschil te maken voor mensen met ernstige verstandelijke of meervoudige beperking (EVMB). Om je te helpen de ondersteuning aan de cliënt of leerling te verbeteren. Om je te helpen zijn leven beter te maken. Het leven meer te laten zijn dan koffie met een koekje. Het Het boek kost 25 euro en is vanaf heden te bestellen via onze webshop.

maartenDat ons LACCS-programma werkt, ervaren wij (en vele anderen) al jaren in de praktijk. Regelmatig wordt ons gevraagd naar de wetenschappelijke onderbouwing. Daar moesten we - helaas - altijd ontkennend op antwoorden. We zijn dan ook blij te kunnen melden dat het eerste wetenschappelijke onderzoek naar het LACCS-progamma begin 2017 werd afgerond! De Expertisegroep EMB van de Carante Groep en het Platform EMG namen hiervoor eind 2015 het initiatief. Martin Schuurman leidde het onderzoek. Zorgorganisaties Amerpoort, ASVZ, de Zijlen, Omega en Sherpa speelden een belangrijke rol in de uitvoering.

Op laccsprogramma.nl lees je meer over het onderzoek en de (trots makende!) conclusies. 

 

communicatieJe kent ze wel. Die kritische vaders die het altijd beter denken te weten. Die ‘lastige’ moeders die vaker boos dan aardig tegen je zijn. Die ouders die je bijna nooit ziet, en die alles goed vinden wat je doet. Die moeders die hun kind niet kunnen loslaten, en geen vertrouwen in het team hebben. Die vaders die niet geïnteresseerd lijken in wat er met hun kind gebeurt, en nooit kunnen op de door jou voorgestelde gespreksdatum. Die ouders die maar niet begrijpen dat je méér mensen in de groep hebt, en dus niet alle aandacht aan hun kind kan besteden

Vrijwel iedereen vindt het belangrijk om met ouders samen te werken. Toch is dit in de praktijk niet zo eenvoudig. Op 21 april start daarom onze driedaagse cursus: samenwerking met oudersl. We gaan hierbij uit van de theorie van de Driehoekskunde. Een must voor elke professional in de zorg/het onderwijs voor mensen met EVMB. Bekijk hier het programma.