logo
 
Op het jaarlijkse EMB congres is op 21 maart 2019 de eerste Blikopener gepresenteerd. De Blikopener is een hulpmiddel voor het voeren van een goed ontwikkelingsfasen-gesprek. Het gebruik van de Blikopener nodigt deelnemers uit om zich te verdiepen in de ontwikkelingsfasen, een beeld te vormen over de cliënt of leerling en een actieve bijdrage aan het gesprek te leveren. De Blikopener opent de blik van de deelnemers. Dit maakt het ontwikkelingsfasen-gesprek leuker, makkelijker én waardevoller. 
 
Begeleiders en gedragskundigen vertelden ons regelmatig dat ze het best moeilijk vinden om een goed ontwikkelingsfasen-gesprek te voeren. Daar wilden we dus iets voor bieden. Want het gesprek wordt - terecht - wel ontzettend belangrijk gevonden. We hebben de Blikopener uitgebreid in de praktijk getest. Veel teams hebben het hulpmiddel uitgeprobeerd en ons feedback gegeven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de Blikopener die we vandaag hebben kunnen presenteren. We vinden hem echt prachtig én waardevol geworden! 
 
Je kunt de Blikopener bestellen in de webshop.
 
Tip: meld je aan voor de verdiepende cursus.
 

Kirsten gaat de komende tijd actief aan de slag bij Maeykehiem. De organisatie verstuurde er zelfs een persbericht over. 

 

Maeykehiem gaat samenwerken met orthopedagoog Kirsten Munsterman, een van de grondleggers van het LACCS-programma, dat veel wordt gebruikt in de zorg voor mensen met ernstig meervoudige beperking. Kirsten komt als interim behandelaar werken bij de Friese organisatie en gebruikt die ervaring om het programma door te ontwikkelen. 

Lees meer

Alle 16 deelnemers die in april 2017 van start gingen met onze MBO-opleiding, hebben deze opleiding in december succesvol afgerond. Gefeliciteerd!

LACCSwaaier 2017Onze populaire LACCS-waaier is vernieuwd! Sinds deze week kun je de nieuwe waaier bestellen via onze webshop. De waaier kost € 7,50 per stuk. 

De nieuwe waaier sluit naadloos aan op ons boek Koffie met een koekje. De belangrijkste onderdelen van het LACCS-programma komen overzichtelijk langs: de ontwikkelingsfasen, de LACCS-gebieden en LACCS-waarden, het ontwikkelingsfasen-gesprek en het goed-leven-gesprek. Hij is iets groter, dikker én completer dan de vorige. 

De waaier is een handig hulpmiddel op de werkvloer. Gemaakt van stevig karton met een robuuste ring. Een must voor iedereen die met het LACCS-programma werkt!

 

coverboekEindelijk ligt hij er dan: hét boek over het LACCS-programma. Vandaag, op 10 maart,  reikten we tijdens een feestelijke bijeenkomst de eerste exemplaren van 'Koffie met een koekje' uit. 

Morgen kun jij het verschil maken. Dat is de insteek van ons boek. Een goed leven voor mensen met ernstige beperkingen is zoveel méér dan koffie met een koekje. En jij als begeleider (of leerkracht, gedragskundige, ...) speelt daarin een belangrijke rol. We hebben dit boek geschreven om je te inspireren. Om je handvatten te geven om daadwerkelijk het verschil te maken voor mensen met ernstige verstandelijke of meervoudige beperking (EVMB). Om je te helpen de ondersteuning aan de cliënt of leerling te verbeteren. Om je te helpen zijn leven beter te maken. Het leven meer te laten zijn dan koffie met een koekje. Het Het boek kost 25 euro en is vanaf heden te bestellen via onze webshop.

maartenDat ons LACCS-programma werkt, ervaren wij (en vele anderen) al jaren in de praktijk. Regelmatig wordt ons gevraagd naar de wetenschappelijke onderbouwing. Daar moesten we - helaas - altijd ontkennend op antwoorden. We zijn dan ook blij te kunnen melden dat het eerste wetenschappelijke onderzoek naar het LACCS-progamma begin 2017 werd afgerond! De Expertisegroep EMB van de Carante Groep en het Platform EMG namen hiervoor eind 2015 het initiatief. Martin Schuurman leidde het onderzoek. Zorgorganisaties Amerpoort, ASVZ, de Zijlen, Omega en Sherpa speelden een belangrijke rol in de uitvoering.

Op laccsprogramma.nl lees je meer over het onderzoek en de (trots makende!) conclusies. 

 

communicatieJe kent ze wel. Die kritische vaders die het altijd beter denken te weten. Die ‘lastige’ moeders die vaker boos dan aardig tegen je zijn. Die ouders die je bijna nooit ziet, en die alles goed vinden wat je doet. Die moeders die hun kind niet kunnen loslaten, en geen vertrouwen in het team hebben. Die vaders die niet geïnteresseerd lijken in wat er met hun kind gebeurt, en nooit kunnen op de door jou voorgestelde gespreksdatum. Die ouders die maar niet begrijpen dat je méér mensen in de groep hebt, en dus niet alle aandacht aan hun kind kan besteden

Vrijwel iedereen vindt het belangrijk om met ouders samen te werken. Toch is dit in de praktijk niet zo eenvoudig. Op 21 april start daarom onze driedaagse cursus: samenwerking met oudersl. We gaan hierbij uit van de theorie van de Driehoekskunde. Een must voor elke professional in de zorg/het onderwijs voor mensen met EVMB. Bekijk hier het programma.